MAFFIA

Jag kommer att ge min regeltolkning för det kanske bästa sällskapspelet någonsin. Nämnligen maffia! Det är ett levande rollspel mellan en informerad minoritet och en oinformerad majoritet och man behöver inget köpa något för att kunna spela det, det enda man behöver är ett gäng spelglada människor och en bra fantasi!
Om någon får för sig att testa att spela detta så vill jag jättegärna veta det, och berätta om vad ni tycker om spelet i en kommentar!! Man kan såklart utveckla spelet med yttligare roller om man känner för det. Det är det som gör spelet så roligt och levande!

------------------------------------------------------------------------------------
Maffia - Spelregler:

Spelet Maffia utspelar sig i en liten stad. I den lilla staden bor människor som livnär sig på att vara hederliga bönder, det finns också en konstapel och en doktor. Men det finns även en ondskefull maffia. Maffian är ute efter att ta över staden genom att döda och vända alla invånarna i staden mot varandra. De goda och hårt arbetande invånarna i staden vill bli av med maffian för att kunna fortsätta leva sina liv i lugn och ro. Inledning Maffia är ett rollspel som spelas av teoretiskt sett minst 4 deltagare, något egentligt maxvärde finns inte. Men rekommenderad mängd spelare är 7-15 stycken. Nedan finns en lathund över hur många som ska axla respektive roll, självklart så kan man ändra proportionerna från omgång till omgång för att spelet inte ska bli tråkigt. Rollerna; bönder, konstapel, läkare och maffia lottas ut bland de deltagande av en utsedd spelledare. Spelledaren måste vara väl insatt i hur spelet går till och får inte vara partiskt på något vis. Lottningen går till på följande vis med en vanlig spelkortlek – spelledaren plockar ur rätt antal kort med rätt valörer, det vill säga ETT kort för varje speldeltagare. Valörerna skall vara ESS för maffian, KUNG för konstapeln, DAM för läkaren och 2 – 10 för vanliga bönder. Spelledaren kollar på korten så att han har tagit ut rätt antal kort och rätt valörer INNAN han delar ut dem.

7 deltagare – 2 maffia, 1 konstapel, 1 läkare, 3 bönder
8 deltagare – 2 maffia, 1 konstapel, 1 läkare, 4 bönder
9 deltagare – 3 maffia, 1 konstapel, 1 läkare, 4 bönder
10 deltagare – 3 maffia, 1 konstapel, 1 läkare, 5 bönder
11 deltagare – 3 maffia, 1 konstapel, 1 läkare, 6 bönder
12 deltagare – 4 maffia, 1 konstapel, 1 läkare, 6 bönder
13 deltagare – 4 maffia, 1 konstapel, 1 läkare, 7 bönder
14 deltagare – 4 maffia, 1 konstapel, 1 läkare, 8 bönder
15 deltagare – 5 maffia, 2 konstaplar, 1 läkare, 8 bönder

Ex. det är 8 deltagare, spelledaren väljer ut 2 stycken ESS, en KUNG, en DAM, och 4 stycken kort mellan 2 – 10. Han vaskar alla 8 korten innan han delar ut dem till var och en av spelarna.

Spelarna tittar på korten och får absolut inte visa eller säga sin roll i spelet till någon. Då alla har fått sin roll börjar spelet – eftersom man inte vet mer än sin egen roll så kan vem som helst vara en ”fiende” eller ”vän”.


FAS 1: Natten När alla spelarna fått sin roll så kommer spelledaren att samla in alla kort. Spelledaren inleder då den första fasen i spelet, natten, genom att säga ”staden somnar”. Under natten ska samtliga spelare blunda. Spelledaren kommer sen att låta alla som är maffia vakna genom att säga ”maffian vaknar”, maffian öppnar då ögonen och kommer att kunna identifiera sina kumpaner. Spelledaren kommer låta maffian begå ett mord genom att låta dem peka på EN annan spelare som fortfarande ”sover”. När maffian gjort sitt val så låter spelledaren maffian att somna igen genom att säga ”maffian somnar”. Då alla har stängt ögonen igen så ber spelledaren konstapeln att öppna ögonen på motsvarande sätt som han gjorde med maffian, ”konstapeln vaknar”. Konstapeln öppnar ögonen och spelledaren ber konstapeln att syna någon genom att säga ”konstapeln pekar på någon som han vill veta är ond eller god”. Konstapeln får nu peka på en av de sovande individerna och då han gjort det kommer spelledaren ge ett tecken för om spelaren är ond eller god. (Oftast sker detta med hjälp av en tumme ner för ond och tumme upp för god). Efter att konstapeln har synat någon är det dags för denne att sova igen. Spelledaren säger ”Konstapeln somnar”. Efter konstapeln är det doktorns tur att vakna. Spelledaren säger ”Doktorn vaknar”, varpå doktorn öppnar ögonen. Spelledaren säger ”Doktorn pekar nu på en som doktorn vill hela”. Doktorn pekar nu på en spelare som sover ELLER sig själv för att hela den personen. När detta är utfört så ber spelledaren läkaren att somna och ber staden att vakna.


FAS 2: DAGEN Spelledaren inleder nu fas 2, dagen. Spelledaren berättar om huruvida det har blivit ett mord eller inte under natten och vem som har dött. Den som har dött får alltså inte prata om spelet med de övriga spelarna resten av omgången. Under dagen skall hela staden diskutera om vem som kan tänkas vara maffia. Anklagelserna kan komma från vem som helst mot vem som helst – och kan vara fakta eller bara rent ljug. Spelarna får nu också gå ut med vilken roll de har, men tänk på att en person som går ut och utger sig för att vara något/någon, kan lika väl ljuga som tala sanning! Då fas 2 inleds sätts en timer av spelledaren på en lämplig tid. Då tiden runnit ut så skall staden ha nominerat 1 eller flera till avrättning. (Har ingen blivit nominerad fortsätter spelledaren med att gå in i en ytligare natt.) Om flera har blivit nominerade kommer det att ske en omröstning via handuppräckning bland stadens invånare om vem som skall bli avrättad. Den avrättade är inte längre med i spelet och får liksom de som blir dödade av maffian under natten inte prata med någon om spelet.


Bra att tänka på under dagen:
• Har maffian och doktorn pekat på samma person under natten har inget mord begåtts, utan endast ett mordförsök – spelledaren avslöjar aldrig på vem ett mordförsök har begåtts.
• Om läkaren eller konstapeln blivit dödade under natten så måste spelledaren fortfarande ge turen till konstapeln och/eller läkaren under natten eftersom att det inte ska bli uppenbart att läkaren och/eller konstapeln inte längre finns kvar i spelet. Efter omröstningen är det natt igen; då får maffian ett nytt tillfälle att döda någon, konstapeln ett tillfälle att syna någon och läkaren ett tillfälle att hela någon. Fas 1 & 2 upprepas tills någon av lagen har uppnått målen som redovisas i ”Vinna Spelet”.

Vinna Spelet:

Maffian vinner spelet om det:

* Är lika många kvar som stadsborna (såvida läkaren är död)
* Är fler kvar än stadsborna

Stadsborna vinner spelet om de:
* Röstar ut alla i maffian

Det blir lika om:
* Läkaren och en maffia är de sista kvar i staden

Roller

Spelledaren
Spelledaren är en mycket viktig del för att spelet ska bli lyckat.Spelledaren måste alltid tänka på vad han säger för att inte avslöja för mycket till deltagarna i spelet. Spelledaren måste vara opartisk och inte göra annat under dagen än att räkna vid omröstningarna och svara på direkta regelfrågor.

Bonden
Bonden är stöttepelaren i det goda laget. Han fyller ingen funktion, mer än att ta de rätta besluten för att det goda laget ska vinna. Bonden kan också utge sig för att vara någon man inte är, tex. konstapel eller läkare för att dra på sig maffians uppmärksamhet

Konstapeln
Den absolut viktigaste rollen för det goda laget. Eftersom konstapeln kan syna en spelare varje natt blir han, med sin vetskap om allas tillhörighet, en nyckelspelare. Konstapeln bör inte gå ut med sin roll för tidigt, då han kan bli ett mycket lätt mål för maffian.

Läkaren
Läkaren är också en viktig spelare för det goda laget. De första omgångarna som man spelar bör läkaren endast hela sig själv. Detta på grund av att läkaren inte med säkerhet kan veta vem som är konstapel, bonde eller maffia. Det finns alltså en risk att kunna ta fel.

Maffian
Maffian kan spelas på många olika sätt. De måste sprida osäkerhet i staden och de måste vara mycket diskret då de utför sina mord. Allt för tydliga offer betyder ofta en nominering dagen efter. De måste även röra sig och peka tyst, då den vanligaste misstanken och anklagningen mot en maffia är att man hörde något under nattfasen.

Kommentarer
Postat av: Sandra

Maffia är kul :)

2011-02-09 @ 10:22:51
Postat av: Vicki

Bästa spelet!! Vi lekte det på konfirmationslägret förra året, och ska åka imorgon så det är bra att uppdatera sig lite på reglerna! Konfirmanderna älskade det förra året så det blir förhoppningsvis en hitt igen!!

2014-02-12 @ 10:33:26
URL: http://vickiso.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0